Ubuntu XRDP Kurulumu Ve Bağlanma

XRDP, Ubuntu’da uzaktan masaüstü bağlantıları için kullanılan bir protokoldür. XRDP ile bir Ubuntu makinesine bağlanmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:   Adım 1: XRDP ve Xfce masaüstü ortamını yükleme Ubuntu’ya bağlanmak için XRDP ve hafif bir masaüstü ortamı olan Xfce’yi yükleyelim. Terminali açın ve aşağıdaki komutları sırasıyla çalıştırın: sudo apt update sudo apt install xrdp… Read More »

Windows Uzak Masaüstü Hizmeti (RDP) Bağlantısı

Windows sunucunuzun RDP hizmetine bilgisayarınızdan aşağıda yer alan adımları takip ederek ulaşabilirsiniz, Bir Windows işletim sistemine sahipseniz, aşağıdaki adımları izleyerek RDP bağlantısını başlatabilirsiniz: Başlat menüsünü açın ve “Remote Desktop Connection” (Uzak Masaüstü Bağlantısı) yazın. “Uzak Masaüstü Bağlantısı” uygulamasını seçin ve açın. Uzak Masaüstü Bağlantısı penceresinde, “Bilgisayar” alanına hedef bilgisayarın IP adresini (örn: 81.81.81.81) girin. “Bağlan”… Read More »

IPFS Dosya Sistemi ( Gezegenler Arası Dosya Sistemi )

IPFS Dosya Sistemi IPFS, İnternet Özgürleştirme Dosya Sistemi olarak adlandırılır ve bir dosya paylaşım ağıdır. Bu ağ, merkezi bir sunucu kullanmadan dosyaların paylaşılmasına ve erişilmesine olanak sağlar. IPFS, dosyaların hızlı ve güvenli bir şekilde paylaşılmasını sağlar ve aynı zamanda birçok merkezi sunucunun çökmesine karşı da dayanıklıdır. IPFS ağı, dosyaların benzersiz bir “hash” değeriyle ilişkilendirilmesini kullanarak… Read More »

Sunucu Nedir?

Sunucu Nedir? Sunucu server gibi kavramlar günümüzde yaygın şekilde kullanılmaktadır. Sunucu ya da İngilizce server, bilgisayar ağlarında, kullanıcıların erişebileceği, kullanımına ya da paylaşımına açık kaynakları barındıran bir tür bilgisayar sistemi olarak nitelendirilebilir. Daha basit bir ifadeyle çevrimiçi (online) verilerin bilgisayar ağları üzerinden kullanıcıların erişimine açan bilgisayar sistemi olarak da tanımlamak mümkündür. Günümüzde sunucular sadece fiziki… Read More »

İnfiniband Nedir?

Infiniband Nedir ? Infiniband (IB) kısaca; yüksek verim ve çok düşük gecikme sürelerine sahip, yüksek performanslı bilgi işlemde kullanılan bir bilgisayar ağı iletişim standardı olarak tanımlanmaktadır.  Yüksek hızlı, düşük gecikmeli ve üst düzeyde ölçeklenebilir CPU’lar, işlemciler ve depolama arasında veri aktarımı için bir giriş – çıkış mimarisi ve yüksek performans özelliğine sahiptir.  Infiniband, temelde cihazların… Read More »

Hyper Converged Nedir?

Hyper Converged Yapılar HCI olarak da bilinen Hyper Converged yapılar Hiper Bütünleşik Altyapı anlamına gelmektedir. Depolama, bilgi işleme ve ağ gibi her bir sunucu öğesini farklı donanımlar yerine tek bir kanalda birleştirip yazılım kullanarak sanallaştıran altyapı sunucularıdır. Bu sunucu yazılım tabanlıdır ve temelde veri merkezlerinin yönetimini basitleştirmek, teknoloji işletmeleri için verimli altyapı geliştirmek amacıyla kullanılır.… Read More »

VPN Nedir ve Neden Kullanılır?

VPN Nedir ve Neden Kullanılır? Bu yazımızda sunucularda ve normal bilgisayarlarda VPN’in ne olduğu ve neden kullanıldığı hakkında bilgi vereceğiz. Sanal özel ağlar olarak tanımlanan VPN, Virtual Private Network kelimelerinin kısaltması olarak kullanılmaktadır. VPN uygulamasının temel amacı genel olarak şirketlerin şubeleri arasındaki iletişimi şifrelemek, güvenli iletişimi sağlamak ve korumaktır. VPN farklı pek çok protokol ve teknolojiyi… Read More »

NVME Disk Nedir Ve Neden Kullanılır ?

NVME Disk NVME disk, yüksek hızlı depolama teknolojisi olan Non-Volatile Memory Express kelimelerinin kısaltılmış halidir. SSD depolama ürünlerinin yerine tasarlanmış olan NVME, PCIe arayüzünün NAND belleklerinin gerçek gücünü ortaya çıkarabilmek için geliştirilmiştir. NVME hard diskten ziyade hızlı bellek gibi çalışmakta ve sürücünün daha hızlı çalışmasını sağlamaktadır. Ölçeklenebilirlik, Düşük güç tüketimi, Standartlara uyumluluk gibi önemli üç… Read More »

Bootstrap Nedir? Bootstrap Nasıl Kullanılır?

İnternet üzerinde açık kaynak kodlu bir araç olarak işlev gören Bootstrap, uygulamalarda ve web sayfalarında önemli bir yer tutan CSS, HTML kodları için basit kullanım olanağı sunmaktadır. Ücretsiz olarak kullanılabilen araç, içeriğinde CSS ve HTML kodlarının kolay kullanımı için basit ayarlamalara imkân veren şablonlar barındırmaktadır. Bu şablonlar üzerinden web siteleri ve uygulamalar için rahatlıkla tema… Read More »

DNS Ayarları Nasıl Değiştirilir?

Günümüzde internet kullanımı hayatımızın büyük bir bölümünü kaplamaktadır. DNS ise bu kullanımlar süresince sürekli karşımıza çıkan bir sistemdir. Bilgisayarlar üzerinden dijital adres olarak nitelendirilen IP adreslerine ulaşmamızı ve üzerinde değişiklikler yapmamızı sağlayan DNS ayarları, genellikle yurt dışı adreslere geçiş yaparak ülkemizde kullanamadığımız web sitelerine girişimizi sağlayan uygulamalardır. Yazımızda “DNS ayarları nasıl değiştirilir?” sorusunu detaylarıyla aktaracağız.… Read More »