Bootstrap Nedir? Bootstrap Nasıl Kullanılır?

By | Aralık 21, 2021

İnternet üzerinde açık kaynak kodlu bir araç olarak işlev gören Bootstrap, uygulamalarda ve web sayfalarında önemli bir yer tutan CSS, HTML kodları için basit kullanım olanağı sunmaktadır. Ücretsiz olarak kullanılabilen araç, içeriğinde CSS ve HTML kodlarının kolay kullanımı için basit ayarlamalara imkân veren şablonlar barındırmaktadır. Bu şablonlar üzerinden web siteleri ve uygulamalar için rahatlıkla tema geliştirebilir ve tasarımlar yapabilirsiniz. Bootstrap, web siteleri için gerekli olan bütün donanımları Site yöneticilerinin kullanımına sunmaktadır. Yazımızda “Bootstrap nedir ve ne gibi imkanlar sağlar?” sorularının cevaplarını detaylarıyla aktaracağız.

Günümüzde kullanımı oldukça yaygın hale gelen hazır web sitesi geliştirme platformları, Bootstrap sayesinde daha kullanışlı ve kolay hale geliyor. İnternet sitelerinin oluşumunda en zor işlemleri oluşturan kodlamalar teknik anlamda büyük oranda profesyonellik gerektirir. Bu profesyonellik sağlanmadığı durumlarda ise maliyetli çözümlere başvurmak kaçınılmazdır. Bu durumda Bootstrap uygulamasının önemi daha fazla ortaya çıkıyor. Her konuda kolaylaştırılmış kullanımıyla ve içeriğindeki JavaScript, stil ve imajlarla pratik çözümler sunmak üzere her yeni sürümde biraz daha gelişiyor.

Bootstrap Ne için Kullanılır?

Bir web sitesinin bütün öğeleriyle oluşturulmasını kolaylaştıran ve özellikle de kodlamalar için basit şablonlar sunan Bootstrap, web sitelerinin tasarımını yapmanızı sağlar.  Web tarayıcılarının hemen hepsi üzerinden sorunsuz olarak çalışan uygulamanın kullanım alanları da oldukça geniştir. Gerekli kodların kopyala – yapıştır şeklinde oldukça basit bir süreçle uygulandığı programın etkili olduğu tarayıcılar; Firefox, Opera, Safari, Internet Explorer, Google Chrome gibi en çok kullanılan tarayıcılardır. Ayrıca Bootstrap’ın kullanıldığı alanları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Sliderlar: Resimlerin geçiş yapmasını sağlayan sistemdir.
  • Butonlar: Kullanıcı tepkileri, uygulama uzantıları gibi logolu bağlantı ve etkileşim düğmeleridir.
  • Tablolar: Web sitelerinde toplu menü ve köşelerde derlenmiş sayfalardan oluşan kutucuklardır.
  • Tipografik Öğeler: Web sitelerinde yer alan görsel unsurlar.
  • Navigasyon Bar: Web sitelerinde gezinmeyi kolaylaştıran uygulamalardır.
  • Dropdown Menüler: Aşağı doğrun açılan menülerdir.
  • Thumbnail: Web sitelerinde ya da uygulamalarda yer alan resimlerin küçük resimler olarak görülen önizleme resimleridir.
  • Etiketler: Web sitelerine uygulanan bütün etiketler.

Bootstrap Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

Kullanışlı yapısıyla ve sağladığı faydalarla ön plana çıkan Bootstrap, birbirinden farklı birçok avantaj sağlamaktadır. Etkileyici tasarım öğelerini en basit kod uygulamalarıyla sağlayan araç, hem maliyet hem de pratiklik açısından çok fazla tercih edilmektedir. Bootstrap’ın sunduğu faydaları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • JavaScript Desteği: Bootstrap, çok sayıda JQuery eklentisi sağlamaktadır. Araç bu sayede sayfalar üzerinde gezinme sırasında otomatik olarak gezinme çubuğunu düzenler, geçişleri ve görüntü karusellerini sağlar.
  • Gerekli Komponentler: Bootstrap’ın sağladığı önemli bir fayda da sayfa içi yönlendirme ve menü seçenekleri gibi birçok kullanım alanına dahil olan işlemleri kolaylaştırarak pratik çözümler sunar. Bootstrap olmadan bu işlemler karmaşık kodlamalar gerektirir.
  • Özelleştirilme Özelliği: Bootstrap’ın önemli bir faydası da dosya boyutları üzerinde değişiklik yapma olanağı vermesidir. Bu sayede CSS kodları üzerinde kullanılmak istenmeyen özelliklerin kaldırılmasına ve bu sayede dosya boyutunun küçülmesine katkı sunar. Böylelikle daha kullanışlı işlemler için de zemin hazırlanmış olur.
  • Tema Desteği: Tema uygulamaları geliştirmek hem masraflı hem de zaman alan bir işlemdir. Web sitelerinin yüzünü oluşturan temaların geliştirilmesi, Bootstrap’ın sunduğu şablonlar sayesinde daha pratik ve maliyet açısından uygun olur. Bootstrap aracılığı ile oluşturulan temalar için özelleştirilebilir basit şablonlar, çeşitli web siteleri üzerinden satılmaktadır.

Bootstrap’ın Kullanımı

Özellikle kullanım kolaylığıyla dikkat çeken Bootstrap, web siteleri üzerinde kullanılmaya başlamadan önce bazı hazırlıklar yapmayı gerektiriyor. Bootstrap çalışmasının başlatılabilmesi için öncelikle HTML5 kullanımı sağlamak gerekiyor.

Bootstrap, temelde satırın 12 sütuna ayrılmasından sonra sütunların ise genişlikleri değişkenlik gösteren cihazlara göre düzenlenmesini sağlıyor. Bu işlem de web sitelerinin mobil cihazlara uyarlanmasından farklı uygulamalara dönüştürülmesine kadar birçok farklı biçimde gerçekleşiyor. Başka bir tabirle açıklamak gerekirse, web siteleri için üretilen temaların mobil optimizasyonu Bootstrap sayesinde basit şablonlar üzerinden gerçekleştirilebiliyor. Uygulama üzerinde bulunan tasarım şablonları doğrudan kullanılabileceği gibi kendi şablonunuzu oluşturmanız da mümkün.

Bootstrap; sunduğu basit kullanım öğeleri, tasarım şablonları, tema destekleri, kodlamalar için sunduğu kolay çözümler yardımıyla, web sitesi tasarımı konusunda hem hız hem de kalite elde etmenizi sağlıyor. Ücretsiz olarak sunulan Bootstrap nedir?, bazı çözümleri kendi otomatik uygulama yöntemlerine göre gerçekleştirdiği için bu noktada bazı değişimleri kendisi yönetiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir