NVME Disk Nedir Ve Neden Kullanılır ?

By | Kasım 12, 2022

NVME Disk

NVME disk, yüksek hızlı depolama teknolojisi olan Non-Volatile Memory Express kelimelerinin kısaltılmış halidir. SSD depolama ürünlerinin yerine tasarlanmış olan NVME, PCIe arayüzünün NAND belleklerinin gerçek gücünü ortaya çıkarabilmek için geliştirilmiştir. NVME hard diskten ziyade hızlı bellek gibi çalışmakta ve sürücünün daha hızlı çalışmasını sağlamaktadır.

  • Ölçeklenebilirlik,
  • Düşük güç tüketimi,
  • Standartlara uyumluluk gibi önemli üç özelliğe sahiptir.

NVME Diskler Ne Kadar Hızlıdır?

SATA’dan sonra en yüksek bant genişliği sunan arabirim PCIe olarak kabul edilmektedir bu sayede giriş seviyesindeki PCIe SSD’ler SATA 3.0 muadillerine göre beş veya altı kat daha hızlı çalışabilmektedir. Hızlı çalışmasının temel nedeni ise PCIe’lerde SATA’lara göre veri aktarımı için kullanılan kanal sayısının fazla olmasından dolayıdır.

Verimli ve ölçeklenebilir olan NVME, kullanıcılarına daha büyük depolama verimliliği sunarken aynı zamanda gecikme süresinin azalmasını ve disk performanslarının artmasını sağlar. Bekleme süresindeki hızı ve yüksek depolama verimliliğiyle tercih edilen NVME, yeni nesil depolama belleklerinin sonraki adımını temsil ediyor. NVME teknoloji başta data merkezleri, işletmeler ve büyük sistemler için tasarlanmıştır. Bu teknoloji sayesinde büyük dosyalar daha kısa sürede yüklenerek yüksek performans sağlamaktadır.

NVME Disk Avantajları Nelerdir?

NVME disk kullanımının başlıca avantajları:

  • Güvenli veri saklama alanı sunar.
  • Yüksek hız sağlar.
  • Üstün uyumluluk sağlar.
  • Daha fazla veri aktarımı sağlar.

NVME disk kullanımı sağladığı avantajlar sayesinde tercih edilmektedir. Aynı zamanda bu avantajlar sayesinde kullanıcılar yüksek performanstan faydalanmanızı sağlar. NVME sürücüleri form faktöründen bağımsız bilinen tüm işletim sistemleriyle çalışmaktadır.

Sürücü (Driver) Olarak NVME

NVME, AHCI ve IDE’ye göre farklı bir sürücü kullanmaktadır. Bu sürücü yaygın olarak bulunan AHCI sürücülerine göre daha yüksek performans göstermektedir. Düşük gecikme süresine sahip olan NVME diskler, işlemci ile doğrudan iletişim kurar. NVME sürücüsü PCIE yolları üstünden doğrudan CPU’ya bağlanmaktadır ve bu sürücü varsayılan olarak 64K boyutlara sahiptir. Bu diskler doğrudan CPU’ya bağlandığından dolayı geleneksel RAID kontrolcüleri ile RAID yapıları oluşturmak mümkün değildir.

NVME diskler ile uygulamalarınızın yüklenme hızını arttırabilir, CPU IOwaitten kurtulabilirsiniz.

NVME Destekli Cloudvist Fiziksel Sunucu Paketlerini Buraya Tıklayarak İnceleyebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir