Hosting Nedir? Hosting Çeşitleri Nelerdir?

By | Aralık 12, 2021

Teknolojinin baş döndürücü gelişimi, internetin hayatımızı tam anlamıyla baştan sona dönüştürmesi ile birlikte pek çok yeni kavramla tanıştık. Bazıları tüm internet kullanıcıları tarafından bilinen bu kavramların yanı sıra bir de web site kurulumu ile ilgilenen, yani işin mutfağında olanların bildiği bir takım teknik kavramlar mevcut. Hosting de bu kavramlardan biri. Hosting’in Türkçe karşılığı ‘barındırma’. Yani bir miktar verinin belirli bir alanda tutulması olarak özetleyebiliriz. “Hosting nedir?, ne işe yarar, neye göre seçilir? Hosting satın alma işlemleri nasıl yapılmalıdır?” gibi pek çok soruya bu yazımızda yanıt bulacaksınız.

Hosting Hizmeti Nedir?

Bir web sitesinin sürekli olarak ziyaret edilebilir olması için bir bilgisayarda barınması gerekmektedir. Ziyaretçiler tarafından her an ulaşılabilir olması için de bu bilgisayarın sürekli açık durumda olması gerekir. Web sitesine ait tüm dosyaların muhafaza edildiği ve internet kullanıcılarının erişimine imkân sağlayan bu bilgisayarlar hosting hizmetini sağlayarak web sitesinin dünyanın her yerinden kesintisiz olarak ziyaret edilebilmesini sağlarlar. Bu hizmeti sağlayan sunucuların çok güçlü ve kesintisiz hizmet vermeye uygun altyapıya sahip olması gerekmektedir.

Web sitesi kurulumu yapanlar ‘sunucu’ adı verilen bu bilgisayarlarda web sitesine ait verilerin barındırılması için hosting hizmeti satın alırlar. Hosting hizmeti satın aldıktan sonra içeriğini hazırladığınız ve alan adı (domain) aldığınız web sitenizi yayınlayabilirsiniz. Yayın yapabilmek için satın alım yaptığınız hosting web sunucusu paneline web sitenizi yüklemeniz yeterlidir.

Ne Tür Hosting Seçenekleri Var?

CloudVist olarak dört farklı hosting paketi seçeneğimiz bulunmakta. Bu hosting paketleri farklı türde kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamak için uygun yeterlilikte hazırlanmış paketlerdir.

  • Reseller Hosting
  • Ekonomik hosting
  • Profesyonel Hosting
  • Kurumsal Hosting

Reseller Hosting içinde 4 adet paketimiz mevcuttur. Bu paketler ile 10 ila 80 arası web sitesini barındırma imkânı olmaktadır. Ekonomik Hosting paketi ile farklı ihtiyaçlara sahip bir adet web sitesi için hizmet alabilirsiniz. Profesyonel Hosting paketlerimizde aylık ve yıllık olarak seçeneklerimiz mevcut ve 4 BG ya da sınırsız trafik imkânı sağlanıyor. Kurumsal Hosting paketimiz de daha çok web işi yapanlara çözüm ortağı olabileceğimiz seçenekleri barındırıyor.

En Uygun Hosting Hizmetini Nasıl Seçebilirim?

Hosting satın alırken öncelikle belirlemeniz gereken konu hazırlayacağınız web sitesinin türü, içeriği, beklenen ziyaretçi trafiği gibi konulardır. İhtiyaçlarınızı belirlemeniz doğru hosting seçimi için size ışık tutacaktır. Size en uygun hosting paketini seçmek için dikkat etmeniz gereken bir diğer konu da içeriklerdeki tüm detayları dikkatlice okumanızdır. Bunun yanında aşağıdaki unsurları göz önüne alarak size en uygun hosting hizmetini satın alabilirsiniz:

Fiyat

Hosting fiyatları paket içeriklerine göre değişkenlik göstermektedir. Hosting hizmetini en ekonomik biçimde sağlamak isteyen kullanıcılar için çok ucuz fiyatlı hostingler yetersiz gelebilir. Ucuz hosting almaya çalışırken bu hizmet için gereğinden fazla ödeme yapmak durumunda da kalabilirsiniz. Sitenizin sürekliliği açısından ucuzdan ziyade kaliteli hizmeti ön planda tutarak bütçenize uygun paketleri seçmeniz faydanıza olacaktır.

Teknik destek

Tecrübeli web site yöneticileri için hosting hizmeti satın aldığı firmadan beklenen en önemli unsur teknik destektir. Sitede yaşanan en küçük bir aksaklıkta seçtiğiniz firma ile iletişime geçebilmek ve çözüme yönelik teknik destek sağlanması önemlidir. Sağlıklı ve kesintisiz bir web sitesi için sorun yaşandığında aynı dili konuşabildiğiniz bir personel ile görüşebilmek ve sorununuzun hızlıca çözüme ulaştırılması hayati önem taşımaktadır.

Erişilebilirlik garantisi

Hosting sağlayıcılar genel olarak sitenizin %99,9 oranında ulaşılabilir olmasını garanti ediyor. Erişilebilir bir web sitesi için tüm gerekli tüm alt yapının olduğundan emin olmalısınız.

Veri tabanları

Seçtiğiniz paket ile sunucuda kaç adet site barındırabildiğiniz de önemli bir faktör.

Aylık trafik

Aylık trafik sitenizi ziyaret eden kişi adedine uygun olarak seçilmediğinde sitenizin görüntülenmesinde sorun yaşarsınız.

Kontrol paneli

Her anlamda kusursuz fakat kullanılamayacak zorlukta bir panele sahip hosting hizmeti maalesef işinize yaramayacaktır. Kullanıcı dostu, kolay arayüze sahip bir panel ile işlemlerinizi hızlıca tamamlayabilirsiniz.

E-posta hesapları

Kullanacağınız e-posta adedi de seçiminizde bir diğer önemli unsurdur. Her bir paket farklı e posta adedi içerebildiğinden ihtiyaca yönelik bir paket satın almalısınız.

Web alanı

Web alanınız sitenizi yayınlamak için sunucuda size ayrılan yerdir. Sitenizin içeriği, dosya çeşitleri ve büyüklükleri ihtiyacınız olan alanı seçmenizde göz önüne almanız gereken unsurlardır.

Ekstra Hizmetler

Hosting paketleri içinde ihtiyacınız olan ekstra hizmetlerin olması da önemlidir. Hosting hizmeti yanında alacağınız ücretsiz destekler için paketlerinizi detaylıca incelemelisiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir