Blog nasıl açılır? internetin sınırlarını genişletmesi ile birlikte insanlar, hobilerini sanal dünyaya adapte etmeye başlamıştır. İnsanların internet üzerinden uğraştığı hobilerinden biri de bloglar olmuştur. Blog kelimesi, İngilizce Blog Bullettin Board System tamlamasının kısa adı olarak hayatımıza girmiştir. İki binli yılların ortalarında başlayan ve günümüzde biraz da olsa ivmesini kaybeden blog sayfaları, internetin gelişimi ve sosyal medya için atılan ilk adımlardandır.
Blog siteleri, başlarda insanların günlük olarak kullandığı bir alanken, geniş kitlelere ulaşmaya başladıktan itibaren, kişilerin kendi uzman olduğu alan hakkındaki bilgilerini paylaştıkları bir platforma dönmüştür. Özellikle ilk dönemlerde başlayan futbol, teknoloji ve moda blog sayfalarının yazarları, ilerleyen dönemlerde kendilerini sektörün bir parçası olarak bulmuştur. Blog sitelerinin gelişimi destekleyen diğer siteler ise forum siteleri olmuştur. Birbirlerine yaptıkları yönlendirmeler ile site trafiklerini büyüttüler fakat günümüzde sadece blog sayfaları ayakta kalabilmiştir.
Blog sayfalarının yeni türediği zamanlarda blog açma işlemleri oldukça uzun ve yorucudur. İnsanlar, daha önceden alınmış domainleri kiralıyor ve başka web siteleri üzerinden blog sayfalarını oluşturabiliyorlardı. Günümüzde ise blog açmak isteyen herhangi biri, genellikle WordPress altyapılı bir sistem ile bunu gerçekleştirebilir durumdadır. WordPress dışında yönetici panelleri olan sistemler de mevcuttur. Özellikle bazı yönetici paneli bulunan sistemler, yazarlara açık kaynaklı kod sayfası bırakarak, sitelerini kendi kod bilgileri ile de geliştirme imkânı sunmaktadır.
Blog Oluşturmak için Tavsiyeler
Her şeyden önce blog açmak isteyen kişilerin bu konudaki motivasyonu oldukça önemlidir. Başlayıp yarıda bırakılan blog sayfaları, hem sayfayı açan kişiyi hem de okuyucuları hayal kırıklığına uğratmaktadır. Kişilerin belirledikleri motivasyon ne olursa olsun, hem kendilerini geliştirmeyi hem de sayfalarını diğer sayfaların bir adım önüne çıkarmasını sağlar.
Blog konusu insanlar için “yazdım oldu” gibi gözükse de aslında içerisinde birden fazla detay barındırır. Yazıların okunması, trafik kazanması ya da önerilen sayfalarda çıkması için kişilerin çeşitli ipuçlarını takip etmesi gerekir. Temelde blog sayfalarını başlatmak, büyütmek ve başarıya ulaştırmak oldukça geniş bir zaman dilimini kapsamaktadır. Hiç kimse, ilk yazısı ile direkt başarıya ulaşamaz. Her iş gibi blog sayfaları da emek ister. Blog kurma isteği olan fakat nasıl başlayacağını bilmeyenler için verilen tavsiyeleri sizler için derledik.
Blog Teması ve Konusu Seçme
Genel blog okuyucuları, takip ettikleri sayfaları spesifik bir özelliği için takip etmektedir. Karma sayfalar, okuyucuların ilgisini yeteri kadar çekmez. Kendine özgü bir konu ve özelliği olan sayfalar, okuyucuların en çok tercih ettiği sayfalardır.
Uygun Platform Seçimi
Blog sayfasının konusu bulunduktan sonra, yazmaya hangi altyapı ile başlanacağı oldukça önemlidir. WordPress ve Blogger gibi bilindik altyapıların dışında, ayrı bir domain ile de blog yazımına başlanabilmektedir. Son zamanlarda Tumblr gibi blog temelli sosyal medya siteleri ortaya çıksa da yakaladıkları kısa ivmenin ardından tekrar ücra siteler haline gelmişlerdir. Yazarlık yapacak kişi ya da kişiler, blog platformunu seçerken siteleri ve yazıları ön plana çıkaracak, kendilerini akılda kalıcı hale getirecek platforma yönelmelidir.
Domain ve Host Araştırması
Kişilerin kendi koydukları isim ile bloglarını oluşturabilmeleri için internet üzerinden bir alan kiralamaları gerekmektedir. Örnek vermek gerekirse bu durumu, herhangi bir mahallede dükkân açmak gibi düşünebilirsiniz. İnternet ucu bucağı olmayan bir mahalle ve bu mahallede bir dükkân işletmek isteyen insanlar bulunmaktadır. Host ile domain için uygun fiyat ve sağlam altyapı oldukça önemlidir. Uzun araştırma ve uğraşlar sonucu, blog açacak kişiler kendilerine uygun olan hizmeti bulmalı ve satın almalıdır.
Blog Tasarımı ve Yapısı Hakkında Çalışma
Bir internet kullanıcısının bir web sitesini tercih etmesinin birden fazla sebebi bulunmaktadır. İçerik ve bilgi doyumu ne kadar önemli olsa da tasarımı kötü olan bir siteyi hiçbir kullanıcı tercih etmez. Kötü tasarım, kötü ara yüze neden olur ve sitenin kullanımını zorlaştırır. Bu sebeple, blog tasarımı ve blog yapısı hakkında bilgi edinmek, yazarların avantajına olacaktır. İyi bir tasarım ile oluşturulmuş blog sayfaları kullanıcıların ilgisini çeker. Özellikle basit ve minimal tercihler blog sayfalarını dikkat çeker hale getirmektedir.
Blog Sayfası Türleri
2005 yılında blog sayfası türü, internet kullanıcıları arasında rağbet görmeye başlamıştır. İlk kullanıcılar bu sayfaları günlük olarak kullanmayı tercih etmiştir. Özellikle bu günlük kullanımı, şu an milyonlarca insanın aktif olarak kurduğu Twitter sitesine de öncü olmuştur. Blog türüne yeni soluk getirmek isteyen insanlar yeni temalar ve konularla sayfalarını açarak bu sayfaların çoğalmasını ve büyümesini sağlamıştır. Bazı rağbet gören blog türleri ise şunlar olmuştur:
- Kişisel bloglar; Kişilerin günlük olarak kullandıkları blog şeklidir.
- Kurumsal bloglar; Büyük şirketlerin işlerini ve projelerini sergiledikleri blog temasıdır.
- Direkt bir konuya bağlı olan bloglar; Yazarların direkt bir tema üzerinden açtıkları blog şeklidir. Spor, ekonomi, siyaset, moda, pazarlama ve yemek gibi birbirinden farklı birden fazla alan üzerine bu bloglarda yazılabilir.
- Topluluk blogları; Dernek, kurum ya da hayran sayfalarının oluşturduğu blog şeklidir.
Blog sayfalarının gelişimi ve çeşitlenmesi, şu anki internet sitesi sistemlerinin de gelişmesine olanak sağlamıştır. Haber siteleri, magazin siteleri veya birden çok sosyal medya platformunun ilk örnek aldığı sistem, blog sayfası sistemleridir. Yazarlık yapmaya başlayan ve sayfalarını büyüten çoğu yazar, başka siteler tarafından keşfedilerek daha geniş kitlelere de hitap etme şansı yakalamıştır.