Bilgisayarlar, mobil cihazlar ya da oyun konsolları gibi teknolojik aletleri, internet sağlayıcıları veyahut yerel ağlar üzerinden tanımlayan adreslere IP adı verilmektedir. IP kısaltması, uluslararası isim olarak Internet Protocol Address olarak tanımlanırken, Türkçeye İnternet Protokolü ismi ile çevrilmiştir.
“IP Nedir?” sorusuna en iyi yanıt, basit bir örnekle verilebilir: Nasıl her insanın kendine ait bir ev adresi bulunuyorsa, internet üzerinde var olan her insanın da sanal bir adresi olmaktadır. Diğer yandan, IP adreslerini kimlik numaralarına benzetmek de mümkündür. Kısacası, IP adreslerini hem bir konum hem de bir kimlik kartı gibi görebilirsiniz. Sanal ağlar üzerinde yapılan görevlere göre bu dağılım bir anlam kazanır.
İnternet üzerinde bulunan adresler, sanal bir ağ üzerinde gezinen cihazların birbirlerine bilgi göndermesine olanak sağlar. Henüz internet ya da yerel ağ bağlantısı yapılmamış teknolojik cihazların da bir IP’si bulunmaktadır. Bu cihazların, yerel ağ bağlantıları kurulmasından itibaren, kendilerine tanımlanan IP adresleri sanal kimliklerini oluşturur. IP’lerin sanal ağlar üzerindeki genel görevleri ise şunlardır:
- Kullanıcının konum bilgilerini içerisinde barındırır,
- Yerel ağ ya da internete bağlanmış cihazların iletişim bilgilerini genele açar,
- Kullanıcı verilerini sanal ağ üzerinde dağıtarak, kullanıcı odaklı bir deneyim sağlar,
- Teknolojik cihazın güvenliği için sanal bir duvar örer ve kontrolü kullanıcıya bırakır.
IP Adresi Nasıl Çalışır?
Teknolojik cihazlara tanımlanmış olan IP adresleri, cihazlar içerisindeki birden fazla sorunun da çözümünü kolaylaştırır. Bazen teknolojik cihazlar; sistem çakışmaları, donanımsal ya da yazılım temelli sıkıntılardan dolayı ağ içerisinde sorun yaşayabilirler. Bu tıkanmanın temel sebebi, IP adresinin sanal ağ içerisinde gezinirken bilgi aktaracak başka bir ağ bulamamasından kaynaklıdır.
Kullanıcılar, herhangi bir oyun, internet sitesi, video içeriği ya da cihaz üzerinden başka bir kaynak ile uğraşsalar da IP adresleri arka planda çalışmaya devam eder. IP adreslerinin çalışma prensipleri ise şu şekildedir:
- Kullanıcı teknolojik cihazını açtığı an, alet otomatik olarak bir ağa bağlanır. Eğer uygun protokoller sağlanıyorsa cihaz internet erişimine açık hale gelir.
- Kullanıcının IP adresi, bulunduğu ağ konumuna bağlanır ve internet içi gezinme işlemleri için sanal bir IP adresi oluşturur.
- Ağa bağlanan cihaz, IP adresi ile birlikte ISP’den geçer. ISP, internet servis sağlayıcılarına verilen kısa isimdir.
- İnternet ağlarında gezinirken, gezinme için kullanılan ve adres işlevini gören IP’ler değiştirilebilir. Modemin kapanıp, açılması ya da elle yapılan düzenlemeler ile sanal bir IP oluşturulur ve kullanıcı yeni IP ile sanal ağ içerisinde gezinebilir.
- Ana internet sağlayıcısının tanımladığı IP adresi, kullanıcı ile birlikte gezmez. Kullanıcı, dışarıda yeni bir ağa bağlandığında o ağ için yeni bir sanal IP adresi oluşur. Bu sanal IP adresi, bir önceki IP adresinin bıraktığı izleri takip ederek kullanıcı deneyimini zenginleştirir. Bağlanılan her yeni internet ağı için ISP’ler, kullanıcılara yeni IP adresi tanımlar.
IP Üzerinde Sayıların Anlamı ve IP Adresi Arama
IP adreslerini tanımlayan ve teknolojik aletler için kimlik, sanal ağlar için de adres olmasını sağlayan rakamlar gelişigüzel atanmaz. Dört sayıdan oluşan dizeler bütünleri IP adreslerini oluşturur. Bu sayılar 0 ile başlayıp 255 sayısına kadar değişkenlik gösterebilirler. IP adresleri, ICANN’e bağlı IANA tarafından otomatik olarak üretilir. Ardından her teknolojik alet ve sanal ağ için ayrı olarak atanır. ICANN, Los Angeles merkezli, 1998 yılında kurulan İnternet Tahsisli İsimler ve Numaralar Kurumu’na verilen kısaltmadır. IANA ise İnternet Atanmış Numaralar Otoritesi Merkezi’nin kısaltmasıdır.
Kullanıcıların büyük bir bölümü, sanal ağlar üzerindeki IP’lerini bilmemektedir. Bunun sebebi, kimliklerinin otomatik olarak ağa atanması ve bu şekilde rahat bir şekilde gezinebiliyor olmalarıdır. Genelde arama motorları üzerinden yapılacak “IP adresim nedir?” sorgusu, kişilere doğru cevabı vermeye yardımcı olur. Lakin işletim sistemi üzerinden bilgi almak isteyen kullanıcılar için daha detaylı bir yol mümkündür. Windows işletim sistemine sahip cihazlarda bu yolu takip etmek için yapılması gerekenler şunlardır:
- Arama bölümüne “cmd” yazıp, ilgili ögeyi aratmak gerekir,
- Cmd içerisine girdikten sonra çıkan kutucuğa “ipconfig” yazılır ve enter tuşuna basılır. Bir süre bekledikten ve sistem taraması yapıldıktan sonra IP adresi direkt ortaya çıkar.
Apple ürünlerini kullanan kişiler ise “Ayarlar” bölümünden “Sistem Tercihleri” sekmesine girdikleri zaman istedikleri sonuçlara ulaşırlar.
Diğer bir IP adresi bulma yolu ise internet yönetici panelleri sayesindedir. İnternet sağlayıcıları tarafından kullanıcılara tahsis edilen modemlerin yönetici panelleri bulunur. Bu panellere yapılan yönetici girişlerinde kullanıcılar hem kendi IP adreslerini hem de modemlerinin oluşturduğu ağ üzerinde gezinen tüm IP’leri görebilirler. Bu sayede kullanıcılar, kendi ağları üzerindeki kaçak girişlerin de önüne geçebilir. IP adreslerini bilmek, sanal ağlar üzerindeki güvenlik sorunlarına karşı önlem almayı ve kullanılan cihazları korumayı sağlar. IP adresi nedir? sorusunu cevapladığımız içeriğimiz bu şekildeydi.