Infiniband Nedir ?
Infiniband (IB) kısaca; yüksek verim ve çok düşük gecikme sürelerine sahip, yüksek performanslı bilgi işlemde kullanılan bir bilgisayar ağı iletişim standardı olarak tanımlanmaktadır. Yüksek hızlı, düşük gecikmeli ve üst düzeyde ölçeklenebilir CPU’lar, işlemciler ve depolama arasında veri aktarımı için bir giriş – çıkış mimarisi ve yüksek performans özelliğine sahiptir.
Infiniband, temelde cihazların bir ya da daha fazla ağ anahtarı kullanarak birbirine bağlandığı bir anahtarlamalı teknoloji uygulaması kullanmaktadır. Bilgisayarlar arasında ve bilgisayar içinde veri bağlantısı için kullanılan yaygın bir sistem olarak öne çıkmıştır. Ayrıca sunucular ve depolama sistemleri arasında doğrudan ya da anahtarlamalı bir ara bağlantı ve depolama sistemleri arasında kullanılır. Infiniband temel özellikleriyle günümüzde bilgisayar teknolojileri arasında önemli bir yere sahiptir.
Infiniband Nasıl Çalışır?
Infiniband çalışma sistemi oldukça karmaşıktır. Birbirine bağlı düğümler arasında yüksek hızlı iletişimi kolaylaştıran bir kanal tabanlı yapıya sahiptir. Infiniband ağı temelde tipik olarak bilgisayarlar, sunucular, depolama aygıtları ve çevresel aygıtlar ile işlemci düğümleri oluşturarak çalışmaktadır. Öte yandan ağ anahtarları, yönlendiriciler ve kablolar ile konektörlere sahiptir.
Infiniband genel teknik özelliklerine bakıldığında ise geçici olmayan belleğin yapılar üzerinde ifade ettiği depolama protokolünün kullanıldığı bir ağdır. NVMe – oF olarak tanımlanan bu protokol ayrıca, Ethernet, FC (Fiber Kanal), TCP/IP ağları üzerinde çalışmaktadır.
Infiniband Avantajları Nelerdir?
Infiniband avantajları çok yönlü olarak değerlendirilebilir. Bir Infiniband ağında veriler, mesajlar halinde düzenlenmiş paketler şeklinde iletilmektedir. Veri madenciliği, derin öğrenme ve tahmine dayanan analitik bir dizi yüksek performanslı uygulama tarafından kullanılan bir mesajlaşma hizmeti olarak da değerlendirilebilir.
Infiniband avantajlarından bazıları kısaca şöyledir:
- Çoğu bilgisayar ve sunucudaki dahili veri akış sistemine gör daha hızlı ve daha verimlidir.
- Daha ucuz ve güvenlidir.
- Yüksek verim dışında düşük gecikmeye sahiptir.
- Yüksek performans gerektiren iş yüklerini destekler.
- Ölçeklenebilir yapıdadır.
- Yönetim esnekliği sunar.
Anahtarlı kumaş olarak da adlandırılan bir sistem olan Infiniband, anahtar tasarımına dayanan, yüksek performanslı, çok amaçlı bir ağ mimarisidir. Bu özelliği depolama alanı ağları veya küme ağları gibi G/Ç ağlarında kullanılmak üzere tasarlanmış ve avantajlı hale gelmiştir. Infiniband bu tür avantajlarıyla uzun süredir alanında yaygın olarak tercih edilmektedir.
Infiniband Ne Kadar Hızlıdır?
Infiniband hızı genelde yapılandırmasına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. 56 Gbps’ye kadar ve daha yüksek çoklu gigabit ağ hızlarını da desteklemesi önemli bir özelliği olarak değerlendirilmektedir. Yüksek performanslı ve düşük gecikme süresi ile bilinen Infiniband, 4x bağlantı genişliğini desteklemektedir. Saniyede 400 gigabit’e kadar verim sağlama özelliği de dikkat çekicidir. Yükse hız ve verimlilik özellikleri bu sistemin yaygınlaşmasında da önemli bir yere gelmiştir.
Infiniband ve Ethernet Arasındaki Farklar Nelerdir?
Infiniband vs Ethernet arasındaki farklar, avantaj ve dezavantajlar her zaman karşılaştırma konusu olmuştur. Ara bağlantı teknolojileri olarak Infiniband ve Ethernet’in kendine has çeşitli özellikleri bulunmaktadır. Bu özellikler aynı zamanda ikisi arasında temel farkların ortaya çıkmasını sağlar. Farklı uygulama alanlarında gelişip evrilen ve ağ dünyasının vazgeçilmez arabağlantı teknolojileri haline gelmişlerdir.
Ethernet ağı açısından IP teknolojisi ile birlikte, dünyadaki tüm internet yağısının mihenk taşını oluşturmaktadır. Infiniband ağı açısından, yüksek performanslı bilgi işlem senaryolarında veri iletimi darboğazını çözmek için bir ara bağlantı standardı olarak çeşitli farklara sahiptir. Infiniband ve Ethernet arasındaki farklar ayrıca kullanım alanları ve çalışma sistemlerine göre de ortaya çıkacaktır. Ethernet teknolojisi ile karşılaştırıldığında Infiniband, bant genişliği, gecikme, ağ güvenilirliği ve ağ oluşturma modu olarak farklı konumlandırma nedeniyle Ethernet’ten farklıdır.