Modem Şifresi Nasıl Değiştirilir?

By | Aralık 6, 2021

Günümüzde temel ihtiyaçlarımızdan biri olarak sayılan interneti modem cihazları sayesinde kullanabiliyoruz. Modemlerimize erişim sağlayabilmek için ise kullanıcı adı ve şifre belirlememiz gerekiyor. Fakat bu şifreleri sık sık girmemiz gerekmediğinden unutabiliyoruz ya da değiştirmemiz gereken sorunlar ortaya çıkabiliyor. Bu gibi durumlarda birçok kullanıcı ne yapacaklarını bilemeyerek araştırma yapmaya başlıyor ve modem şifre değiştirme işleminin nasıl yapılacağına dair yöntemler arıyorlar. Bu yazımızda modem şifresinin ne olduğu ve nasıl değiştirileceği konusunu ele alacağız. Oldukça basit uygulamalar ile “Modem şifresi nasıl değiştirilir?” sorusunu cevaplandıracağız.

Modem Nedir?

Modem, internete bağlanmayı sağlayan cihazlara denmektedir. İnternete bağlanmanın yanında haberleşmek ve bilgisayarları uzaktan kontrol etmek için de kullanılan modemler, verileri taşıma işlemlerini gerçekleştirmektedir. Servis sağlayıcılar aracılığıyla sağlanan internet hizmetini kablolar ile cihazlara ulaştıran modemler, aynı zamanda şifrelenebilmektedir. Bunun en büyük nedeni interneti ve verileri taşıyan bu sistemin içerisindeki bilgilerin kötü niyetli kişiler tarafından kontrol edilememesi ve internetinize yetkisi olmayan kişilerin bağlanamamasıdır. Eğer güçlü bir şifre belirlenemezse ciddi problemler ortaya çıkacağı gibi siber güvenliğiniz de ihlal edilmiş olacaktır.

Modem Şifresi Nedir? Ne İşe Yarar?

Modemlerin çeşitli güvenlik problemleri nedeniyle kullanılan arayüz şifreleri bulunmaktadır. Satın aldığınız cihazlar, kullanıcı adı ve şifresi tanımlanmış olarak sizlere ulaştırılmaktadır. Modeminizin varsayılan şifresini, güvenliğinizi sağlamak amacıyla kullanmaya başlamadan önce güncellemeniz ve güçlü bir şifre belirlemeniz gerekecektir. Çünkü internete bağlanma yetkisi olmayan ve kötü niyetli kişiler, şifreleriniz ne kadar güçlüyse o kadar uzak tutulabilmektedir. Siber suçların internet kullanımın artmasıyla beraber yaygınlaştığı bir dönemde olmamız nedeniyle de veri güvenliği açısından şifreler oldukça önemli olmaktadır.

Modem Şifresi Nasıl Değiştirilir?

Modeminize güçlü bir şifre koymanın ne kadar önemli olduğundan bahsettik. Peki, çeşitli problemler nedeniyle değiştirilmesi gereken modem şifresi nasıl yenilenir? İşte modem şifrenizi değiştirmek için takip etmeniz gereken adımlar;

  1. Bilgisayarınız üzerinden herhangi bir internet tarayıcısına giriş yapın. (Google Chrome, Yandex, Opera vb.)
  2. Arama çubuğuna 192.168.1.1 yazın ve arama butonuna tıklayın. Genel olarak bu modem adresi doğru olsa da bazı kullanıcılarda açılmayabilir. Bu gibi bir durumda 192.168.1.2, 192.168.2.1 veya 192.168.2.2 modem adreslerini de deneyebilirsiniz.
  3. Hiçbir adres modeminize ulaşmanıza yardımcı olmuyorsa modem cihazınızın arkasında yazan model ve marka bilgilerini internette aratarak probleminize çözüm arayabilirsiniz.
  4. Modem adresinize girdikten sonra açılan ekranda kullanıcı adı ve şifre bilgilerinizin girilmesi istenecektir. Eğer bu bilgileri unuttuğunuz için şifre değiştirmeniz gerekiyorsa internet servis sağlayıcınız aracılığıyla öğrenebilirsiniz.
  5. Hesabınıza giriş yapmanızın ardından “Kablosuz” yazan bölümden “Kablosuz Ağ” bölümüne giriş yaparak mevcut şifrenizi değiştirebilirsiniz.

Aynı yöntem ile kullanıcı bilgilerinizi de değiştirmeniz mümkündür. Şifre kadar kullanıcı adı da unutulabilmekte veya değiştirilmesi gerekmektedir. Bu sebeple verdiğimiz adımları takip ederek çözüm bulmanız doğru bir yöntem olacaktır.

Şifre Oluştururken Nelere Dikkati Edilmeli?

Modem şifrenizi değiştirmeniz gereken durumlarda yeni oluşturacağınız şifrenin güçlü olmasına özen göstermelisiniz. Eğer ağınız üzerinden modeminize tanımadığınız ve erişimi olmayan kişilerin bağlanmasını istemiyor ve kötü niyetli kişilerin verilerinizi ele geçirmesine engel olmak istiyorsanız bunu göz ardı etmemelisiniz. Güçlü bir şifrenin birçok özelliği içermesi ve kurallara uyması gerekmektedir. Aksi takdirde olumsuz durumların oluşması kaçınılmaz olacaktır. Şimdi modem şifrenizi değiştirmeniz gereken durumlarda nasıl bir şifre tercih etmelisiniz göz atalım;

  • Yeni şifrenizin en az 8 haneli olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Olabildiğince harf, sayı ve sembolü şifrenizin içerisine yerleştirmeli ve şifrenizi uzatmalısınız. Fakat unutmamanız gereken sık sık kullanılma ihtimali olan ifadelerden ve yaygın şifrelerden kaçınmanız gerektiğidir. Ayrıca unutmamanız açısından şifrenizde kullandığınız ifadelerin size tanıdık gelmesine dikkat etmeli veya güvenilir olduğuna emin olduğunuz bir yere not etmelisiniz.
  • Yeni şifre oluştururken yapılan en büyük hatalardan olan ardışık sayı ve harf kullanımından kaçınmalısınız. Örneğin ABC, 123 veya ABCD123 gibi şifre koymanız hiçbir şekilde güvenilirlik sağlayamayacaktır. Bunun yerine şifre olarak kullanmak istediğiniz kelimelerdeki harflerin yerlerini karıştırmanız daha doğru bir yöntem olacaktır. Daha da güçlü bir şifre oluşturmak için ise sembollerden faydalanabilirsiniz. Örneğin “!” veya “?” gibi sembollerin kullanımı şifrenizi zorlaştıracaktır.
  • Yine benzer bir şekilde başka hesaplarınız için kullandığınız şifreleri de kullanmamalısınız. Modeminizin için bağımsız olarak yeni bir şifre oluşturmak daha güvenilir olacaktır.

Dilerseniz Linux sistemlerde parola değiştirmeyi anlattığımız içeriğimizi de okuyabilirsiniz.

Görüldüğü üzere çeşitli nedenlerle modemlerin şifre değiştirme işlemlerinin yapılması oldukça yaygın bir durumdur. Modem şifre değiştirme yazımızdaki verdiğimiz adımları takip ederek kolaylıkla şifrenizi değiştirebilirsiniz. Fakat asıl önemli olanın şifrenin kendisi olduğunu unutmamalı ve güvenliğiniz açısından güçlü bir şifre oluşturmaya özen göstermelisiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir