Bilgisayarlarla çalışan veya modern cihazlarla ilgilenen herkesin sıklıkla karşılaştığı bazı terimler veya sorular vardır. “Network nedir?” bu sorulardan birisi.
Hemen hemen herkes bilgisayar veya diğer teknolojilerle bağlantılı olarak “network” terimiyle karşılaşmıştır. Network terimi, sosyal bilimlerden telekomünikasyona kadar farklı alanlarda kullanılmaktadır. Ancak şimdiki sorumuz bilişim teknolojilerinde network’ün ne anlama geldiği. Bu soruya cevap aramak ve network’ün ne olduğunu keşfetmenize yardımcı olmak için buradayız. Bakalım network neymiş?
Network Ne Anlama Geliyor?
Bilgi teknolojisinde, bilgisayarların etkileşimde bulunmasını sağlayan bazı sistemler vardır. Network de bu sistemlerden biridir. Bir network, temel olarak en az iki sistem arasındaki bağlantı olarak tanımlanır. Bir diğer deyişle, network ağ anlamına da gelir. Ağ, veri alışverişi için gereklidir.
Teknik anlamda bir bilgisayar ağı, birbirleriyle veri alışverişinde bulunan en az iki ağ cihazı arasındaki bağlantıdır. Tabii ki, ağda daha birçok cihaz olabilir.
Bu bilgisayar ağına entegre edilmiş tüm cihazlar birbirine erişebilir ve birbirleriyle bilgi (veri) alışverişi yapabilir.
Network Çeşitleri
Ağlar, verileri bir sistemden diğerine aktarmak için kullanılır. Ayrıca sunucular, veritabanları veya yazıcılar gibi ortak kaynakları ağda kullanılabilir hale getirmek amacıyla kurulur. Bilgisayar ağının boyutuna ve aralığına bağlı olarak farklı ağ boyutları ayırt edilir. En önemli network türleri şunlardır:
- Kişisel Alan Ağları (PAN)
- Yerel Alan Ağları (LAN) ve (WLAN)
- Metropolitan Alan Ağları (MAN)
- Geniş Alan Ağları (WAN)
- Küresel Alan Ağları (GAN)
Bu ağ türlerinin dayandığı fiziksel bağlantı, telsiz teknolojisi ile uygulanmaktadır. Fiziksel iletişim ağları, genellikle Sanal Özel Ağlar (VPN) olarak adlandırılan birkaç iletişim ağının da temelini oluşturur. Bunlar, veri iletimi için ortak bir fiziksel iletim ortamı, örneğin bir fiber optik kablo kullanmaktadırlar. Bununla birlikte tünel yazılımı aracılığıyla teknik olarak farklı sanal ağlara atanırlar.
Her ağ türü özel uygulama alanları için geliştirilmiştir. Ayrıca her network türü, kendi teknolojilerine ve standartlarına dayanmaktadır ve bu nedenle farklı avantajları ve sınırlamaları vardır.
Kişisel Alan Ağı (PAN)
Veri alışverişini sağlamak için farklı modern cihazlar geçici olarak bir ağa bağlanabilir. Bu, Kişisel Alan Ağı (PAN) biçimindeki bir kabloyla yapılabilir. Genel iletim teknolojileri USB veya FireWire’dır. Kablosuz Kişisel Alan Ağı (WPAN), Bluetooth, Kablosuz USB gibi farklı teknolojiler de bu network türüne dahil edilebilir.
Bluetooth aracılığıyla ortaya çıkan kablosuz kişisel alan ağına piconet denir. PAN’ler ve WPAN’ler genellikle birkaç metreyi kapsar. Bu nedenle farklı odalardaki ve hatta binalardaki cihazları bağlamak için uygun değildir.
Yerel Alan Ağları (LAN) ve Kablosuz Yerel Alan Ağları (WLAN)
Ev ağınıza bakarsanız, ağa bağlı genellikle ikiden fazla cihazın olduğunu görebilirsiniz. PC’ler, dizüstü bilgisayarlar, akıllı telefonlar, tabletler gibi farklı cihazlar, ev içinde aynı ağa bağlanmaktadır. Aslında bugünlerde neredeyse her şeyin bir ağa bağlı olduğunu söyleyebiliriz.
Bağlantı veya ağ, çoğu durumda bir yönlendiriciye ortak bir bağlantı yoluyla gerçekleşir. Cihazlar yalnızca yönlendirici aracılığıyla birbirine değil, çoğu durumda internete de bağlıdır.
Bir ev ağı veya yerel ağa “LAN” (Yerel Alan Ağı) adı verilir. LAN çalışma prensibi kablolarla ilişkilidir. Ancak modern yönlendiriciler genellikle kablosuz olarak iletim sağlar. Günümüzde neredeyse tüm cihazların ağa bağlanmak için kabloya ihtiyaç duymadığını söyleyebiliriz.
Kablosuz bağlantıların sağlandığı ağa ise WLAN (Kablosuz LAN, yani kablosuz LAN) denir. Ağ işlevine ek olarak, bu sistemde internet bağlantısı da korunur.
LAN kablosu veya WLAN aracılığıyla yerel ağ, çeşitli işlevleri etkinleştirir:
- Cihazlar birbirleriyle iletişim kurabilir.
- Verilen paylaşımlar aracılığıyla paylaşılan dosyalara ve kaynaklara erişim hakkı kazanabilir.
- Dosyalar, ağdaki başka bir bilgisayara gönderilmeden düzenlenebilir.
Yerel alan ağından faydalanabilmek için ortak bir ev ağı kurulmalıdır.
Metropolitan Alan Ağı (MAN)
Metropolitan Alan Ağı (MAN), coğrafi yakınlıkta birkaç LAN’ı birbirine bağlayan bir geniş bant telekomünikasyon ağıdır. Teknik olarak, bunlar bir şirketin kiralık özel hatlar aracılığıyla bir MAN’a bağlı münferit şubeleridir. Bu tip bir networkte, fiber optik tabanlı güçlü yönlendiriciler ve yüksek performanslı bağlantılar kullanılmaktadır. Bu da internetten önemli ölçüde daha yüksek veri çıkışı sağlar. İki uzak düğüm arasındaki iletim hızı, bir LAN içindeki iletişimle karşılaştırılabilir.
Geniş Alan Ağı (WAN)
Metropolitan Alan Ağları yakın aralıklı konumlar kırsal alanlarda veya kentsel alanlarda kullanılır. Ancak Geniş Alan Ağı (WAN) olarak adlandırılan networkler, ülkeler veya kıtalar gibi geniş coğrafi alanlara yayılır. Bir WAN’a bağlı yerel ağların veya bireysel bilgisayarların sayısı teknik olarak sınırsızdır.
Dilerseniz WordPress nedir? sorusunu cevaplamış olduğumuz yazımızı da okuyabilirsiniz.
Küresel Alan Ağı (GAN)
Bir küresel ağ, internet gibi bir network olarak bilinir. Ancak, İnternet bu türdeki tek bilgisayar ağı değildir. Uluslararası şirketler ayrıca birkaç WAN içeren izole ağlar bulundurur ve böylece dünyadaki şirket bilgisayarlarını birbirine bağlar. GAN‘lar, geniş alan ağlarının fiber optik altyapısını kullanır ve bunları uluslararası denizaltı kabloları veya uydu iletimi ile birbirine bağlar. Network nedir? sorusunu merak edenler için kavramı cevaplamış olduk.