VPN Nedir ve Neden Kullanılır?

By | Kasım 12, 2022

VPN Nedir ve Neden Kullanılır?

Bu yazımızda sunucularda ve normal bilgisayarlarda VPN’in ne olduğu ve neden kullanıldığı hakkında bilgi vereceğiz. Sanal özel ağlar olarak tanımlanan VPN, Virtual Private Network kelimelerinin kısaltması olarak kullanılmaktadır. VPN uygulamasının temel amacı genel olarak şirketlerin şubeleri arasındaki iletişimi şifrelemek, güvenli iletişimi sağlamak ve korumaktır. VPN farklı pek çok protokol ve teknolojiyi bir arada kullanmaktadır. Peki VPN nedir sorusunu yanıtladık fakat neden kullanılır? İki bilgisayar veya talep edilen sayıda bilgisayar ve sunucu arasında iletişim kriptolama yapılarak güvenli bir tünel ile sağlanmaktadır. Kurulan bu tünel içinden geçen her veri şifrelendiği için araya giren ya da girmeye çalışan kişiler sadece kriptolu veriyi görebilir bu sayede güvenli iletişim sağlanmış olur. Kriptolama seviyesi ne kadar iyiyse gizlilik de o kadar iyi seviyede gerçekleşmiş olur. Ayrıca tüm veri akışı bu tünel içerisinde gerçekleşmiş olursa tam anlamıyla bir koruma sağlanmış olmaktadır ve talep edilirse buu veri akışına DNS istekleriniz de dahil olabilmektedir.

VPN, gönderdiğiniz ve aldığınız tüm verileri kendi şifreler. Bu sayede 3. şahısların verilere erişmesi önlenebilir. Bir diğer kullanımda ise internet üzerinde gerçek IP adresini gizleyip farklı bir IP adresi üzerinden internete bağlanmayı sağlayan hizmettir. Sanal Özel Ağ, bağlantınızı güvenli hale getirir. Herhangi bir ağa bağlanırken bağlantı şifrelenir ve bu sayede kimliğinizin tespit edilememesini sağlar. Ülke genelinde yasaklanan, kısıtlanmış sitelere ve IP’lere VPN tünelleri üzerinden erişim sağlanabilir.

VPN TÜRLERİ

Yapılarına göre VPN türleri ikiye ayrılmaktadır. Bunlar donanım tabanlı çözümler ve yazılım bazlı çözümlerdir. VPN çözümleri bilgisayara veya mobil cihaza genel olarak özelleşmiş bir ağ sürücüsü olarak kurulmaktadır. Genel olarak bakıldığında işletim sistemleri üzerinde çeşitli VPN protokolleri gömülü olarak gelir. Yapılması gereken VPN sağlayıcısının ayarlarına girmek ve VPN’e bağlanmaktır. VPN ile bağlantı sağlandığında mevcut IP adresinin gizlenmesi sağlanmaktadır.

Peki, VPN Neden Kullanılır?

VPN kullanmanın belirli amaçları vardır. VPN kullanımında ilk amaç kurumlar arasında güvenli iletişim sağlamaktır. İnternet üzerinde takip ve gizlilik ihlalleri gibi benzer durumlar ortaya çıktıkça kullanıcılar tarafından sıklıkla tercih edilen gelen VPN uygulamaları, iletişimde gizliliği ve güvenliği korumayı amaçlamaktadır. VPN hakkında bilinmesi gereken bazı önemli özellikler vardır. Bu özellikler:

  • VPN, internetteki veri akışının güvenliğini ve gizliliğini sağlar.
  • Hassas veriler karşı tarafa herhangi bir iletişim aksamasına uğramadan iletilmektedir.
  • Kurumlar veya şirketler diğer şube ve merkezlerle VPN ile iletişim kurar.
  • VPN sayesinde kurum verileri güvende olur.

VPN’i sunucularınıza sadece erişim yetkisi tanımladığınız IP’lerden erişerek güvenliği arttırma amaçlıda kullanabilirsiniz. 

Cloudvist üstünden satın aldığınız sanal sunucuya kurulum ücreti olmadan VPN Server aracılığı ile bağlanabilirsiniz.

Sanal ve fiziksel sunucu paketlerimizi incelemek için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir